Return to site

Tvärprojektlig rörlighet eller

DÖDEN

· RISKER o RÖRLIGHET,BILD o BOKBRANSCH

Efter en paus på sex år ger jag mig i kast med skrapkartong i stil med Mörkerboken (2009, Hannele Mikaela Taivassalo) igen. Jag bryter härmed min heliga ed på att aldrig mer använda den vidriga tekniken. Vidrig för att varje uppslag tog mig ungefär en vecka att färdigställa. Halvvägs in i arbetet svor jag den heliga eden, men handen bandagerad och humöret i botten. Men när jag sett Hovmarskalken i den enormt fina BY-utställningen som fraktades till Frankfurts bokmässa, så tänker jag att han är värd att inte begravas. Han och hans skrapteknik.

broken image

Det är förfärligt mycket kvar att göra innan det blir bok. Groteskt mycket. Därför följer här ett annat inslag:

Möt Goliat. Goliat har inte läst Bamse. Han har inte fått lära sig att ju större man är desto snällare måste man vara. Stackars Goliat. För han är den enda här som ännu inte vet att han kommer att få stryk. Rejält med stryk. Han ska vara med i bok om hjältar i Bibeln. Och nej, det är alltså inte han som är hjälten. Men det fattar han alldeles för sent.

broken image

Illustration ur Hjältar som vi av Monica Vikström-Jokela (Fontana Media 2015).