Return to site

Så här kan EN BOK BLI TILL

 

PS. Jag såg en ekorre

· KOMPOST o IDÉFRÖN,BILD o BOKBRANSCH

Så här kan en bok också bli till: Jag skrev en gång ett mejl till min (då ganska färska) vän Sanna Tahvanainen och avslutade med ett ”PS. Jag såg nyss en mycket fluffig ekorre”. Sanna svarade genast med ett ”Ooo, jag älskar ekorrar! Jag glömde en gång min anteckningsbok på en parkbänk i Holland Park, för jag var så förtrollad av en ekorre som åt popcorn.”

Vi mejlade vidare och skojade om hur vi ska göra en bok om en ekorr-dandy som utvecklar ett destruktivt popcornberoende.

Vi höll projektet för oss själva rätt länge, för det är roligare att skapa när ingen pressar på. Sanna skrev och så plockade jag ut en hel massa till bildmanus och gjorde illustrationerna som ett slags skrapkartonghybrid. Jag gjorde först några försök i akvarell och färgpenna och gillade somligt, men insåg att det blir för ojämnt: Det var för svårt att få uppslagen att hänga ihop utseendemässigt.

broken image

Några år senare är boken om Kurre Snobb verklighet, och har just fått en finfin Runeberg Junior-nominering.

broken image
broken image

Kurre Snobb och popcornen, med Sanna Tahvanainen, Schildts&Söderströms 2017. På fotot Sanna och jag med våra redaktörer Heli Ikäheimo och Jonna Brander på releasefest på Annegården.