Return to site

VEM VAR

KAROLINE KONTRABLUFF?

 

Äventyrare, agitatör och konstnär

· KOMPOST o IDÉFRÖN,RISKER o RÖRLIGHET
broken image

KAROLINE KONTRABLUFF föddes troligen på den västnyländska landsbygden i Finland kring år 1890, möjligen något senare. Vad hon hette i verkligheten var en hemlighet hon dolde väl. Men vi vet att hon gjorde sitt intåg i huvudstaden år 1905, då hon återfinns på en lista på arresterade finländare som ställt till med oreda under storstrejken. Det är troligen under denna tidpunkt hon börjar skapa sina affischer, än så länge mest enkla handritade flygblad. Vidare kan vi läsa i tidningsurklipp från år 1911 att en viss läkare, (specialiserad på veneriska sjukdomar, red.anm.) unge Doktor Hjalmar Frölander, ”brutit sin förlovning med bergsrådsdotter Hilda Sjögren och istället hyrt en vindsvåning med en av sina patienter, en okänd dansös och aktris från landsbygden”. Vi vet att de fick en son år 1912, och att de aldrig gifte sig.

I Finland upphör spåren av Karoline Kontrabluff ungefär kring år 1917. Hon lämnade efter sig några konstnärligt utformade flygblad, affischer och akvareller, signerade K.K., samt ett fotografi som med stor sannolikhet föreställer en ungefär tjugoårig Karoline Kontrabluff. Utöver dessa i nuläget mycket sköra pappersdokument finns det inga ledtrådar som kunde belysa mysteriet med Karoline Kontrabluff. Hjalmar Frölander bodde kvar med sin lungsjuke son i Helsingfors, en tillvaro som varvades med besök på olika sanatorium runtom i Europa. Man antog länge att Karoline Kontrabluff gått förlorad under inbördeskrigets tumult, men senare tiders efterforskningar gör gällande att hon rest till Amerika för att där söka lyckan. Ett lönekuvert från en tvålfabrik, en affisch för en amatörteatergrupp i den lilla staden Mendota nära Fresno i Kalifornien, en mycket illa tilltygad plansch som utlovar ett dansnummer av en viss Carolyn Counterbluff samt några sk. franska postkort på sagda dansös är allt som hittats trots flitiga efterforskningar. I Mendota finns det fortfarande en del äldre som minns rykten om att en kvinna skulle ha röjts ur vägen av det lokala frikyrkosällskapet, troligen på grund av att hon öppet propagerade för en promiskuös livsstil. Om just denna kvinna var Karoline Kontrabluff från den västnyländska landsbygden i Finland får vi troligtvis aldrig reda på.

broken image

Karoline Kontrabluff – vilket hennes riktiga namn än var – var en begåvad affischkonstnär, en småskalig agitatör och en troligen rätt medelmåttig danskonstnär, som skapade performancer långt innan performancekonsten var uppfunnen.